stempel rood2

DE NIEUWE MOL

Award winning project!
The community consists of 24 units of which 12 are specifically designed for people who are on their way to live independently but not quite there. A meeting place including a communal kitchen as well as a small office are a vital part of the project. The courtyard around which the units are located functions as the public living room.

more pictures

The jury:
“The solid brick facade in combination with the horizontal light influx on the other side of the bricks make for an outstanding combination. The architect has done an outstanding job in understanding the intrinsic quality of the location, in comprehending history and the social structure. His integral approach results in consistent design at all levels. The buildings are conceived and thought of as a whole and are designed with love, from plan to doorknob. And all this within the limited budget so typical of these projects…………”)

DE NIEUWE MOL

DE NIEUWE MOL

3_nm3-031-edited2

DE NIEUWE MOL

DE NIEUWE MOL

DE NIEUWE MOL

DE NIEUWE MOL

DE NIEUWE MOL

Close image slider

detail-trap

The office building located next to a railway, also functions as a sound barrier between the houses and the railway. The material of the front façade on the railway side is specially designed to absorb sound. The building's entrance is situated on a triangular square on the Nieuwe Teertuinen and has a direct relationship to the studios beneath the railway bridge.

more pictures

The narrow Sloterdijkstraat is the reason for the façade's appearance. From the ground floor upwards, the façade leans forward and curves towards the side of the railway, opening the small street while providing the interior increased square meters at the same time. The window frames on all floors form an uninterrupted horizontal line which allow for an undisturbed exterior view. Wooden pillars support the concrete floors. There is but one supporting wall, on each of the different office levels, allowing the users freedom to design each space to fit their needs.

001

Office building

Office building

Office building

Office building

Office building

Close image slider

02

The studio for a fashion designer is a free standing building in the centre of Amsterdam, direct related to a canal.

PREMSELA-BROEKSMA HOUSE

The Premsela Broeksma House replaced a 19th century building located in a 17th century neighborhood of Amsterdam. The house has three separate apartments, a guestroom, an architect's office, a ceramic studio, a garage and a rooftop terrace.

more pictures

The interior design is consistent throughout all the floors with custom-made bookshelves, kitchens and wardrobes. On the ground floor, a row of pillars stand parallel to the wall of the neighboring house. These pillars made it possible to avoid using walls to support the house, and gives the relatively small corridor a generous space and identity. A light well that reaches the glass roof of the ground floor, provides the center of the house with additional light that reaches all floors. The house also has a great variation of light throughout the seasons and throughout the day, made possible due to the East-West orientation of the house.

PREMSELA-BROEKSMA HOUSE

PREMSELA-BROEKSMA HOUSE

PREMSELA-BROEKSMA HOUSE

Close image slider